O P A N K E   Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület
O P A N K E   Szerb Hagyományőrző 
Kulturális Egyesület

RÓLUNK

Az Opanke Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület 1983-ban alakult és azóta is aktívan működik. 

Az egyesületünk főbb célja, hogy ápoljuk a szerb, illetve délszláv kultúrát, gyűjtsük a táncokat, zenéket, hagyományokat és továbbadjuk a jövő nemzedékének.

A több, mint 35 éves munka alatt folyamatosan 3 korcsoporttal dolgozunk, a gyermek az ifjúsági valamint a felnőtt csoporttal.

Állandó résztvevői vagyunk a belföldi fesztiváloknak, szemléknek, folklór találkozóknak és külföldre is kapunk meghívásokat.

Repertoárunkat folyamatosan bővítjük. 
Hosszú évek során koreográfusaink voltak: Gyorgyevity Deszánka, Roganovity Gordana Szerbiából.
Minden évben új táncokat tanulunk meg anyaországbeli koreográfusunkkal, Ljubomir Vujčinnal.
 
Több év után újra van kísérő zenekaruk, a Zora zenekar, mely színvonalasabbá teszi az Egyesület bemutatkozását, fellépéseit. 

Havi rendszerességű táncházakat tartunk lehetőségeikhez képest, mindegyiket máshol, főként a Dunakanyar régiójában és Budapesten.
 


V E Z E T Ő S É G

Berta Márta
vezetőségi tag

Kovácsics Mária
vezetőségi tag


ALAPÍTÓNK

Krunityné Sósity Anica  / Az Egyesület alapítója és elnöke

- Tudod, más vagy, amikor táncolsz... olyan nyugodt, olyan békés vagy. 
- Igen, mert amikor táncolok, teljesen jelen vagyok. (...) Ez egy olyan állapot, ahol minden lecsendesül, és elfelejtek minden rosszat. És az jó érzés.

…Idézhetnék még ezer és ezer ilyet és ennél szebbet, jobbat …… nem az én gondolatom, de nekem szól úgy érzem…és mindazoknak akik hasonlóan éreznek…

…hogy is kezdődött.. nagyon rég volt, de szívem teljes szeretetével emlékszem vissza rá…
..épp érettségi előtt álltam, egy váratlan telefonhívás és akkor még nem tudtam, nem is sejtettem, hogy életem meghatározó telefon beszélgetése várt rám…
Örök hálám drága Ildi, nyugodj békében, a köszönet nem elég ilyenkor…csak a könnyek segítenek talán a fájdalmon és a hálán…
..számomra azóta nem léteznek véletlenek, minden akkor és azért van amiért kell, hogy legyen…
…”Szia Anica! …kicsim lenne egy kérésem, gyors választ kérek, nem tudok várni…Pomázon megnyílik a Művelődési ház, én leszek az igazgató, programokat, klubokat, szakköröket szeretnék beindítani…rád gondoltam….segítek mindenben…lenne kedved táncot tanítani hetente, havonta /még nem tudom…”
„Jézusom, persze, /eszembe se jutott más válasz/..köszönöm”
„Rendben, akkor gyere le és megbeszéljük a részleteket..”
….és beindult a gépezet…

…eleinte minden korosztály megjelent a legkisebbektől a nagymamákig,tanítottam amit tudtam, amit én is nagy szeretettel kaptam, Kricskovics Tóni bácsitól, 8 éves koromtól táncoltam nála, és minden amit tudok…most már tudom, hogy az ő szívéből fakadt….na persze meg a gyökerek, édesanyám bunyevác volt, alapító tagja a később már „Fáklya” néven működő táncegyüttesnek, nagyon büszke vagyok rá, hogy így volt, édesapám Pomázi szerb, ő pedig szépen énekelt….így aztán csurrant-csöppent mindenhonnan valami…
..ha fogalmazhatok így …valamiféle táncklubnak indult az egész…együtt voltunk, jól éreztük magunkat, és én átadtam amit tudtam, inkább csak táncházas formában..azután szép lassan lecsökkent a kezdő 40-50 es létszám, és megmaradt mondhatni, későbbi mag..persze akkor is jöttek –mentek még sűrűn …
éreztem, hogy komolyodik a dolog… és nyitottam,…tánc szemináriumokra jártam, továbbképzéseket hallgattam,szívtam magamba a hazai és az anyaország népeinek táncát, lépésanyagát, stílusát, táncházakat látogattam és csábítottam rá a tanítványokat is…. mindent, mindent ami csak előbbre vitt kipróbáltam.

Eleinte csak a városi rendezvényeken szerepeltünk, iskolák programjain, még nem lévén más segítségem, a tanult dolgokat saját koreográfiáimmal igyekeztem kamatoztatni..hamar kinőtte magát a megmaradt 20-25 fiatal.
Egyre nagyobb rálátásom lett arra mivé válhat az amibe belefogtam a szerb néptánc ápolása, tanítása, bemutatása, továbbadása…még akkor sem sejtettem mekkora feladatot és esélyt kaptam az élettől.
Sokáig magamra voltam hagyatkozva, de szerencsére megkeresésemre sokan nyújtottak segítő kezet,.. akkor már javában működött a Deszki „Bánát” néptánccsoport, tőlük is tanultam, tanultunk sokat... nekik már akkor külföldi koreográfusuk volt Vujcsin Ljubomir személyében, összeismerkedtünk és kezdetét vette a nagy munka.
.hozzáteszem,…ő azóta is együttesünk állandó koreográfusa, tudása, tapasztalata segített benne, hogy elérjük azt amivé lettünk..most már nem csak az országban de határainkon kívül is sok helyen ismernek hívnak és várnak vissza bennünket.

Írhatnék rengeteg évszámot, sorolhatnék városokat, országokat, untathatnám a kedves olvasót statisztikai adatokkal, különböző kis és nagydíjak felsorolásával…

35 év egy egész élet munkája, a szív a lélek teljes odaadása, mert nem is működne máshogy , vagy beleadsz mindent sokszor félretéve családot, munkát... nekem a tánccsoport jelenti mindezt együtt…és boldog vagyok, hogy ez a szó szoros értelmében értendő, hisz gyermekeim is részesei voltak, illetve maradtak ennek a csodának.

"Amit már eltáncoltál, azt senki se veheti el tőled."
Gabriel García Márquez
 


MŰVÉSZETI VEZETŐNK


György-Krunity Daniella - művészeti vezető / táncoktató


Immáron 22 éve szünet nélkül táncolok és nagyon élvezem, hiszen olyan ajtókat nyitott meg nekem a világ felé ami engem boldoggá tesz. Nagyon sokat köszönhetek anyukámnak aki ennek a csodának a megálmodója.
Büszkén elmondhatom hogy az OPANKE tánccsoportban nőttem fel, és csodás emlékeim vannak abból az időszakból is. De az idő rohan és egyszer csak a kisiskolás csoportba találtam magam ahol egyre több táncot tanultam meg szerencsémre gyorsan. Kisgyermekként éreztem hogy tudom ezeket a táncokat még akkor is ha korábban nem táncoltam őket soha. Érdekes érzés volt de ezt akkor még nem tudtam szavakba önteni.

Most már pontosan tudom hogyan lehetséges ez! Egyszerűen magamba szívtam! Úgy hogy a nagyobbakat nézve színpadon, és a látottak a véremmé váltak. Minden fellépésen, megmozduláson ott voltam anyukámmal. Így nagyon sok lépést, táncot már „tudtam” csak csiszolgatnom, finomítanom kellett.
A sok próba és fellépés nem volt hiába, mert a sors kegyességéből az Opanke művészeti vezetőjévé váltam az egyesület minden korcsoportjának én tarthatom a próbákat, hetente kettő alkalommal. Nagy kihívást jelent számomra mert a csapat egy része közel egy generációval felettem lévő korosztály. Bátran kijelenthetem, hogy nagyon szép eredményeket érünk el közösen, amelynek a legjobb bizonyítéka az hogy nagyon sok fellépésre kapunk meghívást az ország számos pontjára, és büszke vagyok arra hogy külföldön sem vagyunk ismeretlenek.
Természetesen nekem ez a pozíció folyamatos tanulást és fejlődést tesz lehetővé ,mert emberekkel bánni az egyik legnehezebb de egyben a legszebb feladat. Megtalálni azt az egyensúlyt amely az emberi alázat és a céljaim megvalósítása között húzódik.
György-Krunity Daniella
 
Csatlakozz hozzánk! Tartozz te is közénk!
Jó hangulat! Jó társaság! Fellépések!
  Szereplés itthon és külföldön!
Minden korosztály számára!

    
Téged várunk, ha:
 - szeretsz táncolni,
 - megismernéd a Balkán táncait, énekeit, zenéit,
 - egy jó közösség része szeretnél lenni,
 - életre szóló élményeket gyűjtenél.

Itt jelentkezz!
Designed by:
Website software: