O P A N K E   Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület
O P A N K E   Szerb Hagyományőrző 
Kulturális Egyesület
Az egyesületünk főbb célja, hogy ápoljuk a szerb, illetve délszláv kultúrát, gyűjtsük a táncokat, zenéket, hagyományokat és továbbadjuk a jövő nemzedékének.  . . .
György-Krunity Daniella 
művészeti vezető / táncoktató
Immáron 22 éve szünet nélkül táncolok és nagyon élvezem, hiszen olyan ajtókat nyitott meg nekem a világ felé ami engem boldoggá tesz. Nagyon sokat köszönhetek anyukámnak aki ennek a csodának a megálmodója.  . . .
A legközelebbi fellépéseink  és a megvalósult programjaink. . .

Ismerd meg az Opankét!

Próbáink helyszíne, időpontja


Szeretettel várunk mindenkit  a Pomázi Művelődési Házban!
A próba helyszín változtatásának jogát fenntartjuk. 

Haladó csoport: csütörtökön és pénteken (19:00-21:00)

Gyermekcsoport: pénteken (17:30-19:00)

Nézelődj a fellépéseinkről készült felvételek között ...Miért érdemes nálunk táncolni ...

         Hogyan kezdődött ...

Ismerd meg az én történetem ...
Kapcsolat
Opanke Szerb Kulturális Hagyományőrző Egyesület
 Próba helyszín:  Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár
2013 Pomáz, Huszár utca 3.
+36 20 434 3302 Krunityné Sosity Anica, egyesület vezető
      +36 70 673 43 53 György-Krunity Daniella, táncoktató 
opanke.pomaz@gmail.com


RÓLUNK

Az Opanke Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület 1983-ban alakult és azóta is aktívan működik. 

Az egyesületünk főbb célja, hogy ápoljuk a szerb, illetve délszláv kultúrát, gyűjtsük a táncokat, zenéket, hagyományokat és továbbadjuk a jövő nemzedékének.

A több, mint 35 éves munka alatt folyamatosan 3 korcsoporttal dolgozunk, a gyermek az ifjúsági valamint a felnőtt csoporttal.

Állandó résztvevői vagyunk a belföldi fesztiváloknak, szemléknek, folklór találkozóknak és külföldre is kapunk meghívásokat.

Repertoárunkat folyamatosan bővítjük. 
Hosszú évek során koreográfusaink voltak: Gyorgyevity Deszánka, Roganovity Gordana Szerbiából.
Minden évben új táncokat tanulunk meg állandó anyaországbeli koreográfusunkkal, Ljubomir Vujčinnal.
 
Több év után újra van állandó kísérő zenekaruk, a Zora zenekar, mely színvonalasabbá teszi az Egyesület bemutatkozását, fellépéseit. 

Állandó havi rendszerességű táncházakat tartunk lehetőségeikhez képest, mindegyiket máshol, főként a Dunakanyar régiójában és Budapesten.
 


V E Z E T Ő S É GBerta Márta
vezetőségi tag

Kovácsics Mária
vezetőségi tag


ALAPÍTÓNK

Krunityné Sósity Anica  / Az Egyesület alapítója és elnöke

- Tudod, más vagy, amikor táncolsz... olyan nyugodt, olyan békés vagy. 
- Igen, mert amikor táncolok, teljesen jelen vagyok. (...) Ez egy olyan állapot, ahol minden lecsendesül, és elfelejtek minden rosszat. És az jó érzés.

…Idézhetnék még ezer és ezer ilyet és ennél szebbet, jobbat …… nem az én gondolatom, de nekem szól úgy érzem…és mindazoknak akik hasonlóan éreznek…

…hogy is kezdődött.. nagyon rég volt, de szívem teljes szeretetével emlékszem vissza rá…
..épp érettségi előtt álltam, egy váratlan telefonhívás és akkor még nem tudtam, nem is sejtettem, hogy életem meghatározó telefon beszélgetése várt rám…
Örök hálám drága Ildi, nyugodj békében, a köszönet nem elég ilyenkor…csak a könnyek segítenek talán a fájdalmon és a hálán…
..számomra azóta nem léteznek véletlenek, minden akkor és azért van amiért kell, hogy legyen…
…”Szia Anica! …kicsim lenne egy kérésem, gyors választ kérek, nem tudok várni…Pomázon megnyílik a Művelődési ház, én leszek az igazgató, programokat, klubokat, szakköröket szeretnék beindítani…rád gondoltam….segítek mindenben…lenne kedved táncot tanítani hetente, havonta /még nem tudom…”
„Jézusom, persze, /eszembe se jutott más válasz/..köszönöm”
„Rendben, akkor gyere le és megbeszéljük a részleteket..”
….és beindult a gépezet…

…eleinte minden korosztály megjelent a legkisebbektől a nagymamákig,tanítottam amit tudtam, amit én is nagy szeretettel kaptam, Kricskovics Tóni bácsitól, 8 éves koromtól táncoltam nála, és minden amit tudok…most már tudom, hogy az ő szívéből fakadt….na persze meg a gyökerek, édesanyám bunyevác volt, alapító tagja a később már „Fáklya” néven működő táncegyüttesnek, nagyon büszke vagyok rá, hogy így volt, édesapám Pomázi szerb, ő pedig szépen énekelt….így aztán csurrant-csöppent mindenhonnan valami…
..ha fogalmazhatok így …valamiféle táncklubnak indult az egész…együtt voltunk, jól éreztük magunkat, és én átadtam amit tudtam, inkább csak táncházas formában..azután szép lassan lecsökkent a kezdő 40-50 es létszám, és megmaradt mondhatni, későbbi mag..persze akkor is jöttek –mentek még sűrűn …
éreztem, hogy komolyodik a dolog… és nyitottam,…tánc szemináriumokra jártam, továbbképzéseket hallgattam,szívtam magamba a hazai és az anyaország népeinek táncát, lépésanyagát, stílusát, táncházakat látogattam és csábítottam rá a tanítványokat is…. mindent, mindent ami csak előbbre vitt kipróbáltam.

Eleinte csak a városi rendezvényeken szerepeltünk, iskolák programjain, még nem lévén más segítségem, a tanult dolgokat saját koreográfiáimmal igyekeztem kamatoztatni..hamar kinőtte magát a megmaradt 20-25 fiatal.
Egyre nagyobb rálátásom lett arra mivé válhat az amibe belefogtam a szerb néptánc ápolása, tanítása, bemutatása, továbbadása…még akkor sem sejtettem mekkora feladatot és esélyt kaptam az élettől.
Sokáig magamra voltam hagyatkozva, de szerencsére megkeresésemre sokan nyújtottak segítő kezet,.. akkor már javában működött a Deszki „Bánát” néptánccsoport, tőlük is tanultam, tanultunk sokat... nekik már akkor külföldi koreográfusuk volt Vujcsin Ljubomir személyében, összeismerkedtünk és kezdetét vette a nagy munka.
.hozzáteszem,…ő azóta is együttesünk állandó koreográfusa, tudása, tapasztalata segített benne, hogy elérjük azt amivé lettünk..most már nem csak az országban de határainkon kívül is sok helyen ismernek hívnak és várnak vissza bennünket.

Írhatnék rengeteg évszámot, sorolhatnék városokat, országokat, untathatnám a kedves olvasót statisztikai adatokkal, különböző kis és nagydíjak felsorolásával…

35 év egy egész élet munkája, a szív a lélek teljes odaadása, mert nem is működne máshogy , vagy beleadsz mindent sokszor félretéve családot, munkát... nekem a tánccsoport jelenti mindezt együtt…és boldog vagyok, hogy ez a szó szoros értelmében értendő, hisz gyermekeim is részesei voltak, illetve maradtak ennek a csodának.

"Amit már eltáncoltál, azt senki se veheti el tőled."
Gabriel García Márquez
 


MŰVÉSZETI VEZETŐNK


György-Krunity Daniella - művészeti vezető / táncoktató


Immáron 22 éve szünet nélkül táncolok és nagyon élvezem, hiszen olyan ajtókat nyitott meg nekem a világ felé ami engem boldoggá tesz. Nagyon sokat köszönhetek anyukámnak aki ennek a csodának a megálmodója.
Büszkén elmondhatom hogy az OPANKE tánccsoportban nőttem fel, és csodás emlékeim vannak abból az időszakból is. De az idő rohan és egyszer csak a kisiskolás csoportba találtam magam ahol egyre több táncot tanultam meg szerencsémre gyorsan. Kisgyermekként éreztem hogy tudom ezeket a táncokat még akkor is ha korábban nem táncoltam őket soha. Érdekes érzés volt de ezt akkor még nem tudtam szavakba önteni.

Most már pontosan tudom hogyan lehetséges ez! Egyszerűen magamba szívtam! Úgy hogy a nagyobbakat nézve színpadon, és a látottak a véremmé váltak. Minden fellépésen, megmozduláson ott voltam anyukámmal. Így nagyon sok lépést, táncot már „tudtam” csak csiszolgatnom, finomítanom kellett.
A sok próba és fellépés nem volt hiába, mert a sors kegyességéből az Opanke művészeti vezetőjévé váltam az egyesület minden korcsoportjának én tarthatom a próbákat, hetente kettő alkalommal. Nagy kihívást jelent számomra mert a csapat egy része közel egy generációval felettem lévő korosztály. Bátran kijelenthetem, hogy nagyon szép eredményeket érünk el közösen, amelynek a legjobb bizonyítéka az hogy nagyon sok fellépésre kapunk meghívást az ország számos pontjára, és büszke vagyok arra hogy külföldön sem vagyunk ismeretlenek.
Természetesen nekem ez a pozíció folyamatos tanulást és fejlődést tesz lehetővé ,mert emberekkel bánni az egyik legnehezebb de egyben a legszebb feladat. Megtalálni azt az egyensúlyt amely az emberi alázat és a céljaim megvalósítása között húzódik.
György-Krunity Daniella
 


TAGJAINK ÍRTÁK

Miért érdemes nálunk táncolni ...
         Hogyan kezdődött ...
Ismerd meg az én történetem ...

Ádám: 

"Apukám szabadkai, így gyermekkorom óta érdekel a szerb kultúra. Ennek ellenére a délszláv táncokkal csak 4 éve ismerkedtem meg. Elsőként a hercegszántói szerb tánccsoportban kezdtem, majd a battonyai szerb táborban ismertem meg az Opanke Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület tagjait. Azóta aktív tagja vagyok ennek a fiatalos közösségnek. A fellépések alkalmával rengeteg, számunkra ismeretlen magyarországi települést látogathattunk meg, továbbá nyári turnéjaink alkalmával, többek között Bulgáriában és Makedóniában is erősíthettük a csoport összetartó erejét. A fellépésekhez szükséges rengeteg munka mellett persze jelen van a bulizás és a szórakozás is a csapat életében. "

Anett:
"2013 óta táncolok az Opanke tánccsoportban.  A csoportba a lányom által kerültem, aki 3 éves kora óta volt tagja a táncegyüttesnek. Így a csoport vezetőjét már jól ismertem. Származásom okán nincs szerb kötődésem, de miután szerb családba házasodtam, volt lehetőségem megismerkedni a szerb nemzetiség kultúrájával és hagyományaival. A tánc nagyon megtetszett, ezért mikor lehetőség adódott szívesen csatlakoztam a csoporthoz. Kedvenc táncom a Pcinje, ezzel debütáltam, a csoporttal ez volt az első fellépésem. "

Blagi:
"Risztics Gábor Blagoje vagyok, 2017 augusztusában vettem részt először az Opanke Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület által szervezett tánctáborban. Ez a Pomázi Várban zajlott le, ahol a szerb koreográfusuk, Mile Ljubomir Vujčin tartott továbbképzést Vladičin Han környéki táncokból.
A tábor felettéb intenzív volt, élő zenekísérettel fokozták a hangulatot.
A különböző táncok és dallamok megfogtak és elhatároztam, hogy csatlakozom a csapathoz. A szeptemberi szezonkezdésnél már ott is voltam az első próbákon. Első táncos fellépésem Pomázon a Dunakanyar Nemzetiségi Fesztiválon történt a Vladičin Han környéki táncokkal.
Azóta rendszeresen járok a próbákra, kíváncsian várom az új táncokat, több szemináriumon, továbbképzésen, fellépésen és táncházban vettem részt a balkáni zene és tánccal kapcsolatosan. ezek közül legjobban a szerb táncok és zenék tetszenek.
Amióta ide járok, sok új emberrel, baráttal lettem azóta gazdagabb."

Délia: 
"A tánc nekem egy kikapcsolódást ad, hogy a heteket letudjuk zárni egy olyan próbaval ahol a nevetés és a jókedv mellett ott van a mozgás is. A barátnőim által kerültem ebbe a csoportba. Az első fellépésem Ráckevén volt ami jól sikerült az izguláz mellett. Nagyon sok helyre eltudunk jutni a csoporttal. Az első nagy külföldi utazásom az Opankeval az Bulgária volt. Sok más tánccsoporttal megismerkedhetünk. Egyik kedvenc programom a táncházak ahol minél több lépést megtudunk/tudnak tanulni az oda érkezők. A csoport számomra a jókedvet, hangulatot és persze a mozgást adja."
 
Flóra:
„Az Opanke számomra egy jó sportolási lehetőség, hiszen a szerb néptánc nagyon dinamikus, rengeteg ugrás, forgás van benne. Ezen kívül a fellépéseknek köszönhetően sok helyre eljuthatunk és más tánccsoportok táncait, népviseleteit ismerhetjük meg. Nekem az első fellépésem Bulgáriában egy nemzetközi fesztiválon volt, habár a lépések megtanulásához sok gyakorlást és időt kellett bele fektetnem, az biztos, hogy megérte, hiszen nagy sikerünk volt és örök élmény marad.”

Krisz:  
"Krisztofer vagyok! 2018 óta vagyok az Opanke csoport befogatott “tagja”. Már 14 éve a hercegszántói “Veseli Santovčani” tánccsoport aktív tagja, de baján élek és fodrászként tengetem napjaim. Váratlanul jött, hogy csatlakoztam/tunk a csoporthoz, egy nyári turné alkalmával. Anicát és Dinát már rég óta ismerem táncházakból/bálakból. Egy bál alkalmával kérdezték Tőlem, hogy lenne e kedvem velük tartani egy utazásra a tánccsoporttal, mint külsős. Elgondolkoztam rajta, hogy hát senkit nem ismerek csak Őket, de egy jó nyári kiruccanás lesz. Kérdeztem, hogy nem hozhatnék még két embert magammal(Ádámot és Bálint), Ők is a hercegszántói csoportunkban táncolnak, nagyon jó ismerőseim, ügyesek. Mondták, hogy nyugodtan, van még hely a buszon.
Majd szó-szót követett és felvetettem, mi lenne ha mondjuk táncolnánk is velük a turnén? 3 fiú pluszba az mindig aranyat ér. Aki néptáncos, tudja miről beszélek. Ha jól emlékszem nem sokáig haboztak a válasszal, ami természetesen IGEN volt.
Innen indult a(z) én/mi kis tagságunk a csoportnál. Azóta rengeteg fellépés és külföldi utak vannak a hátunk mögött és nem bántuk meg. Még annyi, hogy a mi tagságunk annyiban különleges, hogy mi bajáról nem járunk fel minden próbára, mi itthon tartunk próbákat. A fellépések előtt pár héttel/nappal tartunk egy közös megbeszélést Dinával, ki hol fog táncolni és a helyszínen tartunk egy közös próbát. Én kifejezetten imádom ezt a felkészülést. Persze, nekünk hiányoznak a közös próbák, a bolondozások a csapattal, de ezeket minden fellépés alkalmával duplán behozzuk."

Nati: 
 "Én 2016-ban kerültem az egyesületbe, azelőtt az általános iskolámban jártam szerb néptánc külön foglalkozásra amit az Opanke tartott majd onnan mentünk át az egyesületben a testvéremmel és azóta ott táncolunk. Nagyon sok új embert ismerhettünk meg és új helyeken járhattunk és sok új dolgot próbálhattunk ki. Nagyon örülök, hogy itt táncolhatok és remélem, még sokáig is lehet lehetőségem a csapat tagjának lenni."

Milla:  
„A délszláv kultúra mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben. 2019 őszén kezdtem az egyetemet Budapesten, így nem volt kérdés, hogy az Opanke tagja szeretnék lenni. Szeptember végén látogattam meg az első próbát Pomázon, ami nem okozott csalódást, így biztos volt, hogy maradni szeretnék.
Az első próbától kezdve nagyon pörgős volt minden, nem volt lazsálás, tanulni kellett a táncokat. A cél az, hogy mindenki gyorsan és hatékonyan tanulja meg a táncokat, ami szerintem tökéletesen működik is.
A tánc kikapcsol és boldoggá tesz. A csapatról nem is beszélve. Egy dinamikus, összetartó társaságot ismertem meg és örülök, hogy a tagja lehetek.
Egy percig sem bántam meg, hogy elkezdtem próbákra járni és nagyon remélem, hogy sok közös élményem lesz még a csapattal!”

 Réka:  
„ Több nemzetiség táncában is kipróbáltam már magam, de szívem mindig a dél-szláv táncok felé húzott. Még álltalános iskolásként szerettem meg ezeket a táncokat. Mindig néztem, ahogy a "nagyok" milyen szuperül csinálják. Mostanra már fordult a kocka. Jelenleg az Opanke Szerb Hagyományőrző Egyesületben táncolok már lassan 2 éve. Itt egy nagyon összetartó csapatot ismerhettem meg a csoport tagjai személyében. Öröm velük táncolni.”

Sofi:
„ Sofija vagyok, Lórévről! Egész kicsi koromtól tancoltam, szerettem már akkor is nagyon, később is folytattam gimnáziumi éveim során, majd 2006 tol a Kud Lovra tánccsoportban . Sajnos a csoportunk hosszú évek után felbomlott, így a tánc is reménytelen lett számomra! Nem sokkal később úgy alakult az életem, hogy Budapeste költöztem! Egyetlen csoport jöhetett szóba nálam, amit már jól ismertem, és ez nem más, mint az Opanke ! Nagyon örültem ,hogy lehetőségem volt csatlakozni hozzájuk! Kedvesen és szeretettel fogadtak, és azóta is szinte családi szinten működünk együtt! ”

Tami: 

"Én 4 éve kezdtem el táncolni. Nagyon szeretem a fellépéseket mert jó hangulat van és együtt van a csapat. A kedvenc táncom a Macva. Szeretem hogy mindig segítenek ha el akadok valamiben. Nagyon jó volt a közös nyaralás máskor is szívesen megyek. Bulgáriában is nagyon jó volt a hangulat jók voltak a táncok, programok. Azért kezdtem el járni mert nagyon megtetszet ahigy táncolnak és én is szerettem volna tudni így táncolni."


Csatlakozz hozzánk! Tartozz te is közénk!
Jó hangulat! Jó társaság! Fellépések!
  Szereplés itthon és külföldön!
Minden korosztály számára!

    
Téged várunk, ha:
 - szeretsz táncolni,
 - megismernéd a Balkán táncait, énekeit, zenéit,
 - egy jó közösség része szeretnél lenni,
 - életre szóló élményeket gyűjtenél.

Itt jelentkezz!
TÁMOGATÓINK

© Copyright 2021 KUD OPANKE
Designed by:
Website software: